Resor 2011 STA Mälardalskretsen

 

Rapport från inköpsresan 6 augusti 2011 till Gullmarsfjordens plantskola

2011 års resa startade från olika håll: Helsingborg, Bålsta, Gussjö, Surahammar och Fagersta.
Gemensam första samling var Örebro (kaffekorg), sen följde Götene (kioskstopp) och Grästorp (lunch).
Vi var framme i Vågsäter hos Tommy och Vivi Ahnby kl. 15:10 där vi gjorde en anmälan. Vi var grupp två i tidsordning efter Värmlandskretsen som redan var på plats.
Solen lyste och vi gick hit och dit i en urvalsjakt på växter. Spännande!
På önskelistan stod växter som magnolia, gleditzia, hibiscus, prunus, quercus, ilex, mespilus och koelreuteria.
Vid 19.30 tiden åkte undertecknad & co därifrån. Under hemfärden gjorde vi ett stopp i Lidköping (Mc Donalds), Mariestad (Rattugglan) och Arboga (OKQ8).
Cirka 03:00 var jag hemma i Fagersta, nöjd men lite trött.

Mikael Berggren

 

Rapport från Ålandsresa med STA Upplandskretsen 2-3-juli 2011

Vi är 34 förväntansfulla trädgårdsamatörer, främst från Upplandskretsen, men eftersom de ej lyckats fylla en buss själva så fick jag från Mälardalskretsen och 10 personer från Stockholmskretsen följa med.
Forsbergs buss avgår från Harbo tidig morgon med påstigning utefter vägen ner till Grisslehamn. Avgång kl. 10.00 med Ekerölinjen och ankomst till Ekerö kl. 13.00 finsk tid. Vi äter en god frukostbuffé på båten. Framme i Ekerö, fortsätter bussen i det fina sommarvädret genom det Åländska landskapet, ca 3 mil till trädgård Norrgården, Lemland.
Det är 30 grader varmt denna lördag. Från bussfönstret kan vi beskåda grödor som lökodlingar, spannmål, och potatis. Trädgården, där ägaren bott sedan 1986 och börjat från noll, består 6.500 kvadratmeter odlad mark med dammar, lusthus, växthus, mycket doftande rosor och stensättningar.
Vi fortsätter en bit utanför Mariehamn, till Gun-Britt och Olav Påvall, Tjudö. Deras trädgård består av berghällar som går upp i dagen, både framför bostadshuset och bakom. En bäck ringlar genom trädgården där naturliga skrevor i berget bildar vattendammar. Mycket sedumarter finns på dessa berghällar men även uppbyggda perennrabatter. Även trädgårdskonst i sten och trä.
Så är det dags för middag kl. 18.00 på restaurang Havs Vidden, Geta Bergen, med en fantastisk utsikt över Norra Ålands hav, med vågskvalp och en doft av saltvatten. Avresa sedan till hotell Arkipelag i Mariehamn där vi skulle övernatta. Hotellet ligger precis vid hamnen med fin utsikt över havet.

Efter hotellfrukost dagen därpå är det dags att ta plats i bussen och åka någon mil till Jonala, Louise Karlssons trädgård. Hennes trädgård var svår att hitta till, bussen åkte fel väg in på smala vägar och chauffören fick backa en lång sträcka. Väl framme möttes vi av en samlarträdgård  med fuchsia och många pelargoner. Hon hade ett helt växthus av blommande pelargoner och fuchsia! Jättefina och många olika sorter.
Sedan for vi tillbaka till Mariehamn, till sjökvarteret Salt konsthantverk och Jussis keramik. Alldeles i närheten låg restaurangen där vi intog vår lunch.
Efter lunchen reser vi tillbaka mot Ekerö där vi beser den sista trädgården på resan som är Anna-Lisa Anderssons, i Byttböle. Det är en stor trädgård med mycket perenner, grönsaker och växthus. Hon har ett berg, där hon odlar perenner i bergskrevorna bl.a. taklök och olika sedumarter. Många av oss hade växter med oss hem, efter trädgårdsbesöket. Anna-Lisa var så givmild och vi fick inget betala. Fast det skulle ha kännts bra som trädgårdsamatör att få ge en slant för växten. Hon bjöd dessutom på trädgårdsfika!

Framme vid Ekerö samhälle beser vi en fin midsommarstång. Dom här stängerna fanns lite här och var i det Åländska landskapet, dock med lite olika utsmyckning.
Ombord på båten mot Grisslehamn äter vi smörgåsbord som ju alltid smakar gott. Vi säger "hej då" till alla som vi lärt känna under dessa två dagar, vid terminalen i Grisslehamn. Själv fortsätter jag med bussen mot Uppsala som var min påstigningsplats och kan konstatera att resan varit trevlig och bra planerad av Denise Hellström, researrangör för Upplandskretsen.

Elisabeth Ivarsson



Ansvarig för denna webbplats: STA Mälardalskretsen - © STA Mälardalskretsen - Webmaster