Rapport från kursen
Att gjuta i betong
Lördagen den 15 september 2007

Vi var tio entusiastiska betongelever som åkte till Marie Westling i Kolbäck för att lära oss gjuta i betong lördagen den 12 maj. (Ungefär lika många deltog i kursen på söndagen efter.)
Jag hade gjort några alster i betong innan men hade då haft hjälp av min sambo som skötte det praktiska eftersom han hade eldriven betongvisp m.m. Men det var en upplevelse att få gjuta betong själv, utan hjälp men med sakkunnig ledning. Jag lärde mig att själv känna efter hur betongens konsistens skulle vara eftersom vi blandade till betongen vartefter.

Jag kom hem med en kruka, ett hjärta, ett fågelbad som nu hänger i ett träd med grova snören, en stor nyckelpiga och några händer. Händerna gjorde jag av de plasthandskar vi fick låna av Marie för att skydda händerna mot den frätande betongen. Som vanligt så är det endast fantasin som sätter gränserna för vad man kan skapa. Nu i höst har vi haft en betongkurs till med lite färre deltagare så vi anordnar ingen mer kurs nästa vår. Men om vi ser att det finns intresse så blir det fler längre fram. Hör av er till mig i så fall, ni som är intresserade.

Under kursdagen så ingick kaffe och smörgås i kursavgiften. Brödet vi fick var bakat av kursledaren Marie. Det var så gott att många frågade efter receptet. Här kommer det:

"BETONGLIMPA"
Blanda 3 dl lättfil med
1 dl havregryn och
1 dl kruskakli och låt stå 5 minuter.
Tillsätt 3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 msk solrosfrön
1,5 tsk bikarbonat
2 msk honung
0,5 dl lingonsylt
1 tsk ättika
2 tsk malda brödkryddor (eller anis och fänkål).
Blanda allt och häll i form. Grädda 45 min i 175 grader.


Rose-Marie CalldinAnsvarig för denna webbplats: STA Mälardalskretsen - © STA Mälardalskretsen - Webmaster