Fläta i pil för trädgårdens behov, Västerås lördagen den 29 april 2006

I Nunnelunden på Skallbergsskolan visade Mikael Rydholm, utomhus-pedagog och slöjdare från Flodafors i Södermanland, grunderna i pilflätning under perfekta väderförhållanden för detta; mulet och lite duggande då och då. Vi fick fläta koner, korgar och spaljéer och fick dessutom mycket inspiration och garanterat mersmak!

Foto © Eva Lundberg
Klicka på bilderna för att
se dem i större format!


Början till en kon...


Dags för våning 2...


Och så en konstfärdig spiral i den övre delen...


Och så avslutningen...


Exempel på en spaljé


Vilka fina resultat!


Rapport från kursen "Fläta i pil för trädgårdens behov"

Lördag den 29 april samlades 20 deltagare i Skallbergsskolan (Nunnelunden) för att lära sig arbeta med pil. Morgonen var lite kall och det regnade lite nästan hela tiden men det hindrade inte deltagarna från att skapa riktiga mästerverk.
Mikael Rydholm från Flodafors i Södermanland var kursledare och han hade först en kort genomgång om olika pilsorter m.m. Tanken var att vi alla skulle göra en kon, en korg och en spaljé. Vi började med konen. Några gjorde smala koner, andra jättelika. Som kronan på verket gjorde vi ett mönster av vridna pinnar nertill och en spiral upptill. Vi tyckte att det såg såååå proffsigt ut.
Koncentrationen var stor och de flesta arbetade under tystnad. Vid dagens sluta hade alla producerat en kon och en korg och någon hade även hunnit med en spaljé.
Margareta N-F hade fixat fika och vi hade själva med oss lunch som vi kunde värma i skolans mikrovågsugn. Pauserna blev dock inte långa för alla hade bråttom ut till pilflätningen.
Det var en mycket trevlig kurs och vi fick många idéer med oss hem t.ex. att man kan använda material från sin egen trädgård - hassel, rönn och äppelskott.
Plötsligt var kursdagen slut och då var man rätt mör i rygg och ben.
Vi tog våra flätade trädgårdsprydnader, tackade för oss och gick till våra bilar. Men då uppstod ett problem. Hur skulle vi få med oss dem hem? Det hade inte alla tänkt på. Vi fick några glada skratt när man försökte lösa hemtransporten. En del insåg att de inte skulle lyckas och fick ringa efter hjälp. Men det var det säkert värt och nu står våra dyrgripar i trädgården och väntar på att bönor och luktärter ska slingra sig upp på dem. Vi hoppas att det blir fler pilkurser framöver.
Rose-Marie Calldin


Ansvarig för denna webbplats: STA Mälardalskretsen - © STA Mälardalskretsen - Webmaster